Reikić

ŠTA JE REIKIĆ?

ReikićReikić je program formiran specijalno za decu mlađeg i srednjeg uzrasta u cilju kvalitetnog duhovnog i psihofizičkog razvoja. Reikić predstavlja kombinaciju jednostavnih joga vežbi, Reiki vežbi, blagog energetskog i verbalnog upliva. Čas Reikić sprovodi se kroz igru. Svaka asana (joga vežba) prilagođena je deci i prikazana je preko nekog predstavnika životinjskog carstva. Energetske vežbe za poboljšanje koncentracije, za redukciju straha, za smirenje i za jačanje imuniteta su prava zabava za decu i namenjene su samostalnoj primeni (van časa) u slučaju potrebe. Reikić podrazumeva kako grupni, tako i individualni rad sa svakim detetom tokom časa.

Reikić
“Ja Sve umem, ja Sve mogu!”

Na dostupni i za decu razumljivi način u program su uključeni i Reiki Principi, s kojima se deca upoznaju korak po korak, a u cilju formiranja pozitivnog i zdravog načina razmišljanja i ponašanja.

Poseban akcenat u programu je na temi Ljubavi – razvijanje ljubavi i zdravog odnosa prema sebi i svom okruženju, razvijanje ljubavi, poštovanja i razumevanja prema roditeljima, bakama i dekama, braći i sestrama…

Moto programa Reikić je: “Ja Sve umem! Ja Sve mogu!” Takav pristup kod dece razvija sigurnost u sebe, u svoje mogućnosti i očigledne, ali i skrivene sposobnosti koje polako, ali neminovno dolaze do izražaja.

Reikić je kreiran na osnovu programa radionice “Reiki za samopomoć”, koju su sastavili udruženje “Reiki Srbije” i Dom Zdravlja “Stari Grad” i koja je 2011. godine akreditovana od strane Zdravstvenog saveta Srbije. Radionica kao i Reikić namenjeni su osobama koje nisu prošle proces Reiki Inicijacije.


PROGRAM ČASA REIKIĆ

Čas vodi Verica Vukadinović, Reiki Master-učitelj, instruktor joge, vaspitač s dugogodišnjim iskustvom rada s decom mlađeg i srednjeg uzrasta. Čas Reikića u trajanju od 1 sat, sastoji se iz četiri dela:

I deo: 10 minuta.
ReikićSuptilno pokretanje boljeg protoka Životne energije kroz organizam svakog deteta. Sprovodi se neposredno pre početka časa uz pomoć instruktora.

II deo: 40 minuta.
Izvođenje jednostavnih asana u skadu s individualnim mogućnostima svakog deteta.

III deo: 10 minuta.
Joga Nidra (opuštanje) + jedan od Reiki Principa.

IV deo: 10 minuta.
Jedna od energetskih vežbica, propraćena vežbom disanja.


PROSTOR ZA REIKIĆ:

Časovi se održavaju u prostorijama udruženja „Reiki Srbije”, Katanićeva 7. Prostor je energetizovan i očišćen pomoću Usui Reiki i Karuna Reiki tehnika. Obogaćen programiranim kristalima rozenkvarca i himalajskim sonim lampama.
Balans vazduha u prostoru podržan jonizatorima vazduha.

Program kreirali:

Margarita Milenković, Reiki Master-učitelj
Verica Vukadinović, Reiki Master-učitelj, instruktor joge, vaspitač
Snežana Đokić, Reiki Master-učitelj, instruktor Reiki-joge
Mr Sara Bottai, dečji psiholog, Reiki praktičar

Ostale informacije:

Starosno doba polaznika: od 3 godine
Radi se: u manjoj grupi, jednom nedeljno, nedeljom
Prijave pozivom na broj: 063/806-15-58
Broj mesta: ograničen

Save

Naš čas

Utisci roditelja o Reikiću

UTISCI O REIKIĆU

Bojana i Ostoja Borković
Todor se neizmerno raduje svakom sledećem času Reikića. Veoma rado i bez pogovora odlazi redovno, svake nedelje. Iz toga se vidi da je rad na času jako uspešan, jer deca su posebno zahtevna i treba im puno pružiti da bi se ona posle toga sa radošću vraćala. Volimo što Reikić nije takmičarski sport. Cilj je da se deca osećaju dobro, da su puna pozitivne energije, da se druže i da odu kući spremna za nove izazove. Zaključili smo da Reikić našem detetu pruža jako puno samopouzdanja. Kad god uspe da uradi novu vežbu on je posebno srećan, samopouzdanje raste, dobije krila i njegovoj sreći nema kraja. Vežbe su jako kreativne. Uvek se dodaje poneka nova vežba koncentracije i ravnoteže. Todor je posebno oduševljen onim vežbama što ume njegova učiteljica Reikića Verica. To redovno prepričava kod kuće! Sa ponosom pokazuje svojim drugarima šta je sve naučio i šta sve može, a deca su posle toga oduševljena!
Vežbe relaksacije i vežbe disanja su, kao i ostale Yoga vežbe, od dragocenog značaja za zdravlje i raspoloženje deteta. Posebno nas raduje što postoji ovakvo mesto u našem gradu gde deca to mogu da nauče i usvoje.
Ono što Todor neizmerno voli i zbog čega s posebnom radošću dolazi svake nedelje na Reikić jesu Verica (Reiki Master, instruktor joge, vaspitač pod čijim nadzorom je naše dete sigurno) i Reiki, uz čiju pomoć bezbrižno koračamo kroz život, jer znamo da će nam se samo dobre stvari dešavati i pronalaziti nas, a dokaz za to je i Reikić!


Dušan Savić, tehnički analitičar

Ovim pismom želim da izrazim zahvalnost prema vašem kvalitetnom i predanom radu sa decom. Ne želeći da ulazim u ocenjivanje Reiki metode zbog nedovoljne stručnosti, mogu da dam svoje mišljenje bazirano na komunikaciji sa detetom i napretkom kognitivnih, konativnih i fizičkih sposobnosti.
Napredak fizičkih sposobnosti kod Mateje je očigledan. Neuobičajno nagli rast uslovio je privremeni gubitak koordinacije i bolove u donjim ekstremitetima. U prošlosti su ovi faktori uzrokovali padove i dva preloma ruke. Međutim, vežbe joge obuhvaćene vašim radom značajno su popravile koordinaciju i poboljšale gipkost, što značajno smanjuje rizik od povređivanja.
Povezanost kognitivnih i konativnih sposobnosti sa Reikijem je teško odrediti s obzirom na to da na njih značajno utiče genetski potencijal i ostale aktivnosti iz života. Primetno je da je Matejino raspoloženje posle Reikija izuzetno dobro. Šta više, Reiki metode pokazuju snažno dejstvo u popravljanju raspoloženja i motivacije za učenjem u periodima krize, uzrokovane napornim školskim i vanškolskim aktivnostima. Naglasio bih da dejstvo nije trenutno, neposredno posle časa, već se ispoljava tokom čitavog nedeljnog mikro ciklusa. Ovo produženo dejstvo na motivaciju, kao osnovni preduslov učenja, nesumnjivo utiče pozitivno i na razvoj kognitivnih sposobnosti.
Razgovor sa Matejom ukazuje da joj Reiki izuzetno prija. Ma koliko čas trajao, njoj je kratak, uvek izađe nasmejana i vesela, kao da je svu nagomilanu negativnu energiju izbacila napolje. Kako nijedna metoda nije uspesna bez dobrog učitelja, a naročito u radu sa decom, moram još jednom da istaknem Vericin izuzetno značajan doprinos u Matejinom napretku na svim poljima.


Dijana Tošić-Bozalo, menadžer u bankarstvu

Iako nam nije baš blizu da dolazimo, jer dolazimo iz Surčina, voleli bismo da Reikić termina ima još u toku nedelje. Ana je vrlo temperamentna devojčica, a uz to pomalo stidljiva i zatvorena kada se nađe u nepoznatom društvu, pa smatram da Reiki-joga može samo da joj bude od koristi. Ja sam vežbala jogu aktivno 4-5 godina, prestala sam zbog jedne trudnoće, pa druge, obaveza oko dece i jedva čekam da nastavim, jer znam iz ličnog iskustva koliko dobrobiti pruža joga. Isto tako, volela bih da i moja deca vežbaju, ukoliko im se sviđa, naravno. Nikola je još mali, a Ana je jogom oduševljena a obožava i učiteljicu Vecu. Znate i sami da svake nedelje treba da je „izbacujete“ da bi krenula kući, jer je razdragana i htela bi da ostane još sa vama. Vidim da vas i druga deca mnogo vole i da je atmosfera jako prijatna. Dakle, sve pohvale sa naše strane, voleli bismo da imamo mogućnost da vežbamo češće.


Nataša Aleksić, likovna umetnica

“Nedeljom pre podne dok naši drugari još uvek spavaju ili odmaraju, moja sestra Vera i ja idemo na jedno čarobno mesto koje se zove REIKIĆ! Tamo učimo pokrete i jezike raznih životinja tako što oponašamo pauka, mačku, zeca, miša, psa, pticu, zmiju, lava i mog omoljenog slepog miša; onda malo plivamo kao delfin ili ajkula, a kada izađemo iz vode, onda smo drvo i majmun koji se majmuniše na drvetu, a onda… onda nas Veca ušuška i mi uz opuštajuću muziku zamišljamo slike divnog leta i ponekad zzzzzzz……” Nađa Aleksić


Miroslava Savić, dipl. ekonomista

Ja pijem kafu dok društvance radi Reikić, pa bi bilo bezveze da ja pišem svoje utiske, te sam pitala Anđeliju da mi kaže par rečenica. Mislim da je tako bolje. Normalno, “kraljica” mi se zahvalila i rekla da mogu i drugi put da joj se obratim za izjavu. Prenosim u originalu šta je rekla, a vi to preformulišite kako po vama najbolje zvuči:

“Lepo mi je na Reikiću. Jako su lepe vežbe i mnogo volim stoj na glavi da radim. Vežbe su mi zanimljive zato što ih radim samo tu i nigde drugde. Osećam da sam izgubila potrebu za napetošću i više nisam onako kao da sam kip. Posebno sam srećna zato što sam tamo upoznala nove drugare. Ja mislim da sam mnogo uspešna u Reikiću jer sam I stepen Reikija.” Andjelija Savić

Dunja mi je trenutno u obdaništu. Ako bude i ona nešto pametno rekla, šaljem Vam njenu “izjavu” naknadno.


Tanja Milanović, stomatološka sestra

Jedva sam čekala da Tara stasa za Reikić, tako da su moja očekivanja bila velika i sa dozom bojazni kako će to prihvatiti. Ali, na moje prijatno iznenađenje, Tara je oduševljenja. Vežbe ponavlja i tokom nedelje, čak lepo prihvata i energetski deo vežbanja. Nastaju promene i kod nje same, njena izražena stidljivost popušta, dobija na samopouzdanju. Neke stvari, kao solo pevanje uz klavir, ona nije radila iako ide u muzičku grupu u vrtiću, sada je prva do klavira. Oslobađa se, a meni to jako znači.


Lidija Mihajlov, dipl. inž. prehrambene tehnologije

Moja petogodišnja devojčica se Reikićem bavi već godinu i po dana, za nju su časovi pravo zadovoljstvo. Sa velikom radošću odlazi na časove Reikića, a još zadovoljnija je i srećnija na kraju časa. Ono što se prvo vidi kod nje je da je dete sa neverovatno puno energije, ali energije koja je pravilno kanaslisana. Njena koncentracija je (samo posle tri meseca posećivanja Reikića) postala mnogo bolja, da je i okolina primetila. Nestrpljenje koje je karakteristično za taj uzast, kod nje je mnogo manje nego kod njenih vršnjaka. To je ono što je opšti utisak. Kada bi joj se desilo da dobije bilo kakav virus, kod Lene bi se sve završavalo posle časa Reikića. Jednom prilikom smo došli na čas Reikića i neposredno pre časa Lena je dobila temperaturu. Međutim, njena želja da radi bez obzira na temperaturu je bila ogromna. Temperatura se nije vraćala ni posle časa, a ni kasnije. Kad god bi imala “slinav nosić” sve se čistilo i sve je prolazilo nakon časa Reikića. Možda sve ovo deluje nestvarno, ali je zaista tako.

Save