Reiki joga press

IZ NOVINA


Sensa dodatak YOGA TERAPIJA, novembar 2011.

razgovarala: ANA ANTONIOLI fotografija: PROFIMEDIA

Reiki yoga je vrsta aktivnog autotretmana, tokom kojeg se energija aktivira pomoću snažnih reiki formula za pokretanje energije. Ta energija već postoji u prostoru a instruktor je tokom časa usmerava na svakog praktičara.

Reiki yoga se praktikuje u Srbiji zahvaljujući Margariti Milenković, koja je Usui tibetanski Karuna Reiki master učitelj i počasni predsednik udruženja Reiki Srbija, gde se održavaju i časovi Reiki yoge.

“Reiki yoga je prilika za aktivnu energetsku komunikaciju praktičara sa svojim suptilnim nivoima preko fizičkog tela, pomoću pojedinih asana. Intenzivno proticanje Reikija kroz organizam dovodi do nivelisanja energije u telu osobe, kao i do oslobađanja od negativnih energija i mogućih energetskih blokada, što se vidljivo odražava na stabiliziciji psihofizičkog stanja”, objašnjava Margarita i dodaje: “Poseban uticaj Reiki yoga ostvaruje na podsticanje volje za životom, jačanje imuniteta, regulisanje metabolizma, kao i regulisanje drugih fizioloških procesa u organizmu, oslobađanje od štetnih navika (u razmišljanju i ponašanju), porast kapaciteta vitalne energije, podmlađivanje organizma. Reiki jogaReiki yoga je samostalni, aktivni terapeutski rad i produktivno druženje sa svojim bićem.”

Sensa201111FBNa pitanje kako izgleda jedan čas Reiki yoge, Margarita odgovara: “Reiki yoga je kombinacija asana i Reiki vežbi. Čas se sastoji od dva dela: prvo izvodimo asane uz reiki tretman – instruktor aktivira energiju praktikanta, a potom radimo energetske vežbe, a to su: meditacija sa kristalima i rad sa čakrama. Nakon toga tokom yoga nidre pozitivnim afirmacijama utičemo na podsvest. Na kraju časa kada su um i telo potpuno opušteni, posebnom tehnikom budimo telo, a um ostaje potpuno miran.

Čas Reiki yoge obiluje energetskim vežbama, intenzitet proticanja životne energije smenjuje se kroz tehnike opuštanja i buđenja organizma. Reiki yoga je veoma prijatan, zabavan i produktivan način rada na sebi u cilju poboljšanja psihofizičkog stanja i kvaliteta života.”


REIKI ASANA: PASHIMOTTANASANA – ŠTIPALJKA

Pashimottasana usmerava vitalnu energiju duž kičme, koja je glavni energetski kanal, u oblast prve, druge i treće čakre.

Izvođenje: Iz sedećeg položaja sa ispruženim nogama, sa izdahom se savijamo napred ka kolenima, rukama obuhvatimo listove i uhvatimo stopala ili skočne zglobove. Neobrađeni kristal, koji je adekvatne veličine i programiran pomoću Reiki tehnike, postavljamo ispod oblasti prve čakre. Ispod prostirke praktikanta nalazi se slika odgovarajućeg, aktiviranog reiki simbola, i pokreće uravnoteženi protok životne energije. Energija Reikija protiče kroz kristal, kao kroz energetsku lupu najčistije strukture i odmah doseže u oblast prve čakre. Podržana dejstvom asane, energija nastavlja svoje lagano, uravnoteženo ali snažno kretanje kroz kičmeni stub. Tako se omogućava bezbedan, produbljen i brz priliv velike količine životne energije u svaku oblast, koju asana aktivira.

Delovanje: Pogoduje funkcionisanju mozga i srca, kičmenom stubu i abdominalnim organima. Zbog izduživanja kičmenog stuba i povećanja prostora među pršljenovima posebno je korisna kao preventiva oboljenja kičme i lumbaga. Priliv sveže krvi i energije u regiju polnih organa povećava njihovu vitalnost i vodi ka kontroli seksa. Harmonizuje energetski tok u celom telu i obezbeđuje fizičko i psihičko zdravlje.


REIKI JOGA

Dodatak Bazar, 27. maj 2011.

Joga press Bazar20110527Reiki joga je vrsta aktivnog autotretmana tokom kojeg se protok energije u telu pokreće, pre svega, aktivacijom čakri pomoću reikija.

Reiki joga je kombinacija joga asana sa energetskim reiki tehnikama.
Takav spoj omogućava dublje i fokusiranije prodiranje životne energije u ljudsko biće, a samim tim i snažniji uticaj u cilju unapređenja psihofizičke kondicije.

Tokom vežbanja, aktivno proticanje reikija kroz organizam dovodi do oslobađanja od toksina, kao i eliminisanje negativnih energija, što se vidljivo odražava na stabilizaciju fizioloških i misaono-emocionalnih procesa.

Duboko opuštanje i relaksacija podržane su reiki tehnikom za redukciju stresa i istovremeno oslobađanje ljudske podsvesti od destruktivnih šema razmišljanja.
Poseban uticaj reiki joga ostvaruje na podsticanju volje za životom, jačanju imuniteta, regulisanju metabolizma, kod detoksikacije, oslobađanja od štetnih navika (u razmišljanju i ponašanju), aktivacije snage volje, porasta kapaciteta vitalne energije i podmlađivanja celog organizma.

Osećaj smirenosti, tihe radosti, sigurnosti, priliv kreativnih ideja, pozitivnih misli i emocija jeste ono što praktičari osećaju svakoga puta tokom i još dugo nakon vežbi. Reiki joga je jedan veoma prijatan i produktivan način rada na sebi u cilju poboljšanja kvaliteta života i njome mogu da se bave kako reiki praktičari, tako i oni koji nisu upoznati s ovom veštinom.

POZNATI VEŽBAJU
Ljiljana Jakšić, glumica

Preporođena posle reiki joge

Joga press Bazar20110527Ljiljana Jakšić je pre dve godine od prijateljice čula za reiki jogu i odmah otišla na predavanje.Brzo je shvatila da joj je ova aktivnost potrebna da pokrene svoju pozitivnu energiju zatrpanu negativnostima kojima smo svakodnevno izloženi.

– Na reiki idem jednom nedeljno po sat i po vremena. Radim u grupi sa instruktorom i prvo aktiviramo reiki energiju, a zatim vežbamo. Posle treninga osećam se preporođeno i puna sam snage i mira. I kod kuće 40 minuta radim jutarnje tehnike disanja, istezanja i razgibavanja, a popodne pola sata vežbam trbušne mišiće kako bih bila spremnija za pevanje i glumu. To je nešto kao lična higijena, potreban je sklop fizičkih i duhovnih vežbi da bi se sačuvalo zdravlje.

Dodatak Bazar 27. maj 2011.


OSTALE INFORMACIJE

Program je osmislila i redovno obnavlja Reiki učitelj Margarita Milenković.
Časove održava i program redovno obnavlja instruktor joge Reiki-Master Snežana Đokić.

Za sve dodatne informacije možete kontaktirati organizatora Aidu Kamberi:
E-mail: [email protected]
Mob.Tel.: 065/905-2222

Save