Press

Press: Traditional Medicine: Energy of Life on Prescription
CorD Magazine, april 2016

Press MARGARITA-MILENKOVICDue to the ever increasing influence of new technologies on our daily lives and business, market challenges and competitiveness, fighting for the best position on the social scale, facing an unpredictable business environment etc., businesspeople are exposed to everyday stress, exhaustion, dissatisfaction and depression.

Many medications that should alleviate stress often have only short-term effects, while it is even more common for them to lead to addictions and to have a negative impact on human health.

For this issue of CorD we spoke to Margarita Milenković, an Usui/Tibetan Karuna Reiki Master and a member of the U.S.-based International Centre for Reiki Training. Born in Russia in 1967, she also holds a degree in philology and is an expert in intercultural communication. Margarita is Master of 25 Reiki styles, a founder and honorary president of the Serbian Reiki Association, as well as being the author of manuals for all levels of Reiki training and several books covering this field.

Since 2009 she has organised free Reiki workshops at the Palilula and Voždovac health centres. A resident of Belgrade, she provides Reiki training at the Reiki Serbia Association.

“Reiki is a legalised method of traditional medicine, classified as a means of advancing health and rehabilitation, and approved by an act of the Ministry of Health of Serbia,” explains Margarita. “This is probably the oldest known method of improving health, originating from Japan. The compound word “Reiki” is translated from Japanese as “Rei” – spirit, miraculous, divine, and “ki” – vital energy.

In most developed countries (the U.S., UK, Germany, Austria, France, Greece, Switzerland, Italy and others) Reiki is integrated into methods of modern medicine and is formally applied in parallel or in tandem with them,” says Margarita. ceo članak

 

SVETLOST KOJA MENJA ŽIVOT
Časopis Yoga
, februar/mart 2016

Anđeoski reiki je disciplina koja obezbeđuje duhovni samorazvoj ali i vidno unapređenje svih aspekata svakodnevice, objašnjava reiki učitelj Margarita Milenković
Pre nekoliko godina, Svetska zdravstvena organizacija objavila je da je 95% zdravstvenih problema savremenog čoveka psihosomatskog porekla, što znači da je koren ogromne većine bolesti pre svega u našim mislima i osećanjima.
No, srećom, postoji protivteža u vidu anđeoskih energija koje mogu obezbediti miran, uravnotežen i lagan život, bez kriznih situacija i negativnih faza, ispunjen radošću, pa samim tim i zdravljem. Šta god da se dešava oko nas, možemo to posmatrati očima razigranog Duha, ispunjenog snagom i ljubavlju.

20160201140529_00001aaaSAVRŠENA ENERGIJA SVEMIRA
Ko su, zapravo, anđeli? Rupert Šeldrejk, naučnik i blolog, i Metju Foks, bogoslov i fllozof, u svom zajedničkom delu „Fizika anđela” deflnisali su ta duhovna bića kao sluge i poslanike Boga, koji prevazilaze čoveka po svojoj snazi i umu. Obično se prikazuju s dva krila, koja simbolizuju brzinu kojom hitaju da ispune naredbe Božje.
O anđelima se može govoriti i kao o energiji, što oni po svojoj prirodi i jesu: ova duhovna bića u izvesnom smislu su energetska polja određene frekvencije, svetlosne čestice, kvant elektromagnetnog zračenja koji poseduje nultu masu – ili energija ravna stvaranju frekvencije zračenja. Anđeli su svetlosna energetska pojava, a najsavršenija energija u svemiru upravo je svetlost u svim njenim oblicima, nivoima i podnivoima. Kako god da ih zamišljamo i prihvatamo, radeći sa svetlosnim energijama neminovno otkrivamo sopstvenu sposobnost da postanemo svetlosna bića, da budemo Ijubav, uvek zdrava, srećna i mlada. Takvi i postajemo čim se vratimo svojoj pravoj prirodi, najboljoj verziji sebe, a to nam omogućava praktikovanje anđeoskog reikija. ceo članak


BESKRAJAN KREATIVNI PROCES

Sensa, Žena inspiracija, oktobar 2011.
Razgovarala: Radmila Jovović, fotografije: Dalibor Danilović

Svaka metoda je dobra – yoga, reiki, meditacija, a iznad svega molitva – ako svest podiže na viši nivo i ako razvija energiju ljubavi. To nema nikakve veze sa intelektom ili umom, jer i u najzabitijem mestu na svetu možete sresti čoveka koji nije pročitao nijednu knjigu, a čista je ljubav.

Prvi osećaj koji prepoznate u sebi nakon susreta s Margaritom Milenković je da će sve biti u redu, i to ne sarno tada. U njenom prisustvu sve je uvek u redu. Ona, kao neka drevna sveštenica, samim svojim prisustvom, vida, stavlja obloge, leči, teši, ohrabruje…

Sensa201110Ona je Usui/Tibetanski/Karuna Reiki Master učitelj, registrovana u Internacionalnom Američkom Reiki Centru i počasni predsednik udruženja Reiki Srbije. Napisala je niz priručnika za sve nivoe ove metode i knjigu Reiki – put ka sebi. “Sve je to energija sama napisala, osećala sam se kao daktilograf, samo je teklo, a ja sam kucala”. Poreklom je Ruskinja, udata za Predraga Milenkovića, ima ćerke Magdalenu i Aglaju i živi u Beogradu.

Hipokrat ju je nazivao prirodnom isceljujućom silom, Indusi je nazivaju prana, Kinezi chi (či), hrišćani sveti duh ili svetlost… Sve su to nazivi za isti pojam: prirodnu isceljujuću silu koja u nas ulazi kroz teme, a izlazi kroz dlanove; zato na bolno mesto instinktivno spuštamo svoje dianove. Reiki je jedna od vodećih metoda za samopomoć u svetu, jer brzo opušta, relaksira, redukuje stres, pojačava imunitet i odbrambene snage organizma. Reiki energija je snimljena mnogo puta, prvi put u Americi na katedri prirodnih nauka Univerziteta Stanford. Na snimcima se vidi da ona uplovljava u teme (kroz sedmu čakru), spušta se do korena kičme, zatim se vraća nazad, dolazi do četvrte (srčane) čakre, pa se iz grudnog koša račva u ruke i izlazi na dlanove. Reiki energija snimljena je i kod nas: dr Mirjana Mićović i dr Katarina Ljubinković radile su tridesetominutni tretman pacijentkinji i tom prilikom biofizičar prof. Ljubiša Ristovski, specijalnom kamerom snimio je energetsko stanje pre i posle tretmana.

Svest je uvek u vezi sa egom – kada on previše poraste, postaje prepreka ljubavi. Čovek pomisli da je bolji, pametniji, duhovniji od drugih, a to ga iščupa iz zajedničkog polja energije koje je satkano od ljubavi, kome svi pripadamo.

„Ne bih volela da zvučim previše ezoterično, jer je ono čime se bavim prirodno i jednostavno”, kaže Margarita. „Pojam božanske, univerzalne životne energije je u raznim kulturama različito imenovan, ali se uvek odnosi na energiju okoline: bilja, minerala, zemlje, vode… koju dobijaju iz Univerzuma, ali mi usled stresova, bolesti, lošeg životnog okruženja, ne možemo dovoljno da je upijamo, a važna je za funkcionisanje svih naših ćelija, metabolizma, normalan protok misli, snova, svega što se dešava u našem životu. Reiki je vrlo prirodna metoda, a u svakome od nas postoji kod samoisceljivanja jer je organizam savršena mašina, samo što tu mogućnost treba probuditi i razviti. Uvođenje u ovu tehniku nam omogućava trenutno buđenje i povezivanje sa izvorom Univerzalne životne energije.” ceo članak

 

DODIR KOJI LIJEČI
MONNA MAGAZIN / Maj-Jun 2011.
Pripremila: Maja Pejović

Reiki je metoda za samopomoć i redukciju stresa, koja se primjenjuje širom svijeta kako samostalno, tako i u integraciji sa metodama savremene medicine. O ovoj vještini govori nam Margarita Milenković, koja je Usuji/Tibetan/Karuna Reiki Master-učitelj, registovana u ICRT, Mičigen, SAD i član Međunarodne Asocijacije Reiki Profesionalaca. Ona je i počasni predsjednik Udruženja “Reiki Srbije” od 2001.godine.

MONNA: Šta je, zapravo, Reiki?

MonnaMargarita: Reiki je hiljadama godina stara vještina iscjeljivanja kojase primjenjivala u drevnom Egiptu, Kini, Indiji, na Tibetu, kao i u drugim starim kulturama.
Krajem 19. vijeka japanac dr Mikao Usui posvetio je 10 godina istraživanjima ove vještine. Sakupivši sve moguće informacije, sistematizovao ih je u jednu metodu koju je nazvao Reiki.

U prevodu sa japanskog riječ reiki znači: „REI” – Kosmička, Univerzalna, Božanska, Prirodna „KI” – Životna energija Reiki vještina se zasniva na kanalisanju velike količine (do 100%) životne energije i njenog usmjeravanja kroz ruke bilo na svoje tijelo, bilo na tijelo druge osobe u cilju potpune harmonizacije. Jedinstvenost Reiki metode je u tome da sposobnost kanalisanja životne energije osoba ne stiče samostalno, nego se prenosi linijski od učitelja ka učeniku tokom procesa, zvanog na tradicionalni način Inicijacija. Reiki je metoda za samopomoć i redukciju stresa, stoga se primjenjuje širom svijeta kako samostalno, tako i u integraciji sa metodama savremene medicine. U svim razvijenim zemljama svijeta Reiki je uključen u sisteme integrativne zdravstvene zaštite.

MONNA: Da li se može reći da se u Reiki ne mora vjerovati, da se ostvaruju efekti bez obzira na lično uvjerenje?

Margarita: To je istina, aspekat vjere u Reikiju ne postoji. Ukoliko je osoba prošla proces Inicijacije kao i neophodnu obuku za primjenu Reikija, ona je sposobna da samostalno i u svakom trenutku pomaže sebi i drugima, što rezultira očiglednim efektima, i ne zavisi od ličnog ubjeđenja. Vjera je stanje uma koje svakako pomaže, takoreći, asistira Reikiju. Međutim, odsustvo vjere nikako ne sprečava protok Zivotne energije, a samim tim ni rezultate. Iako nije neophodna, „vjera” se uvijek javi tokom primjene Reikija, jer svako registruje promjene kako u svom stanju, tako i u stanju druge osobe. ceo članak

 

REIKI – ŽIVOTNA ENERGIJA
Bazar, 18. mart 2011.
Piše: Olivera Petrović, foto: Vlada Marković

Priča o reikiju može zvučati apstraktno ali će, po rečima Margarite Milenković, učitelja ove veštine, verovali u nju ili ne, uvek dati neki rezultat. Niko neće postati besmrtan, ali će se osloboditi stresa, podmladiti, ojačati imunitet, uskladiti odnose sa drugima, poboljšati kvalitet života…

Kako pružiti i primiti ljubav

Kad kažete da se osećate fantastično zato što ste na nekom mestu, u nekakvom društvu ili ste na poseban način „napunili baterije”, poznavaoci reikija neće to shvatiti u prenosnom značenju. Za njih je to stvarnost.

BazarIza reči reiki krije se univerzalna životna energija, ona koja je u nama i svuda oko nas. Istom rečju označava se i hiljadama godina stara veština harmonizovanja energije, odnosno unapređivanja zdravlja i rehabilitacije, kako je to prihvatilo i naše Ministarstvo zdravlja. Na Istoku i Zapadu reiki se smatra prirodnim i jednostavnim metodom isceljenja. Vekovima su ga upražnjavali tibetanski sveštenici, a svetski poznat postao je zahvaljujući višegodišnjim istraživanjima koje je vodio japanski doktor i naučnik dr Mikao Usui. On i njegovi studenti pomagali su hiljadama povređenih u katastrofalnom zemljotresu u Tokiju, 1923, zbog čega je dobio i odlikovanje japanskog cara.

Margarita Milenković, učitelj reikija, slaže se da neke stvari u priči o reikiju deluju pomalo apstraktno, ali ističe da su rezultati sasvim opipljivi:

– Dešava se da ljudi budu sumnjičavi, čak sam i ja bila donekle rezervisana pre nego što sam upoznala metod. Ali, kad čovek uspe da otkloni ili ublaži bol, zaustavi krvarenje, smanji stres, poboljša imunitet i popravi odnose u porodici, sve postaje jasnije. Znam mlade majke i očeve, reiki praktičare, koji su svoje bebe oslobađali grčeva u stomaku ili bolova u desnima zbog rasta zubića. O reikiju kao metodu za unapređenje zdravlja mnogo se zna, a ja bih da ga predstavimo kao nešto što čoveka može da promeni nabolje, da harmonizuje njegovo biće, ojača ga energetski, duhovno i psihički – kaže Margarita Milenković i dodaje da svako od nas ima pet do deset odsto energije u telu i da se bez nje ne odvija nijedan fiziološki proces. – To je, međutim, malo da bi se postigla ravnoteža. Zato nam je potrebna i dodatna energija, a reiki praktičar zna kako da je uvuče iz okolnog prostora i aktivira. Kroz energetske centre, čakre, polaganjem ruke, usmerava se velika količina životne energije koja proticanjem otklanja blokade u organizmu omogućavajući psihofizičku ravnotežu i kondiciju. ceo članak

 

OSLOBODITE SE STRESA: 3 LAKE REIKI VEŽBE ZA RASTEREĆENIJI ŽIVOT
Bluc žena, maj 2010.
Mariota Vlaisavljević, Foto: SHUTTERSTOCK, 11. 05. 2010.

Život bez stresa postao je ideal 21. veka. Margarita Milenković, reiki master-učitelj, preporučuje 3 veoma lake vežbe, pomoću kojih ćete pospešiti protok životne energije i biti znatno rasterećeniji.

OSLOBAĐAJUĆA KUPKA

7194_shutterstock_29573896-reiki_hf1. Spremite kupku, lezite u vodu, opustite se i zatvorite oči.
2. Zamislite iznad glave belu energetsku kuglu, koja lebdi u vazduhu i izranja svetlosnu energiju na vas.
3. Obratite pažnju na disanje: udišite na nos, izdišete na usta.
4. Svakog puta kada udišete na nos, zamišljajte da udišite svetlosnu energiju svojim temenom.
5. Svakoga puta, kada izdišete na usta, zamišljajte da izdišete svetlosnu energiju kroz dlanove i stopala. Nakon nekoliko minuta izvođenja ove vežbe, osećaćete da dišete čitavim telom. Nastavite da izvodite energetsko disanje sve dok vam prija.
6. Nakon kupke istuširajte se vodom sobne temperature.

JAPANSKA VEŽBA

Za ovu vežbu je poželjno da ste na otvorenom prostoru. Može na terasi ili ispred prozora. Nikako ispred ogledala.Oslobodite se stresa

1. Stanite ispravno, noge na širini ramena, ruke su spuštene duž tela.
2. Stavite desnu ruku na levo rame, zadržite je tako na trenutak. Tom istom rukom napravite snažan pokret po dijagonali od levog ramena do desnog kuka, kao da vučete ruku po telu preko stomaka i na kuku kao da skidate nešto nevidljivo sa svog tela.
3. Ponovite postupak, ali ovoga puta postavljajući levu ruku na desno rame.
4. Tačke 2 i 3 ponovite naizmenično još dva puta.
5. Ispružite napred, ispred sebe, levu ruku, sa dlanom okrenutim na gore.
6. Desni dlan stavite na levo rame, zadržite se na trenutak. Desnom rukom napravite snažan pokret kao da vučete dlan po levoj ruci od ramena do krajeva prsta i na kraju kao da skidate nešto nevidljivo sa leve ruke.
7. Ponovite postupak, ali ovoga puta postavljujući levu ruku na desno rame, shodno tome desna ruka je ispružena napred sa dlanom okrenutim na gore.
8. Tačke 6 i 7 ponovite naizmenično još dva puta.

ENERGETSKO TUŠIRANJE

1. Namestite optimalnu temperature vode i stanite pod tuš.
2. Zamislite iznad svoje glave energetsku svetleću kuglu u beloj boji, koja lije na vas svetlosnu energiju. Voda ispunjena tom čistom energijom sliva se na vaše telo i celokupno biće i oslobađa vas negativnih stanja.
3. Voda, koja odlazi u slivnik je sive boje i odnosi sa sobom svaku negativnu energiju.
4. Nastavite vizualizaciju sve dok svojim unutrašnjim vidom ne vidite da je ta voda koja odlazi postala bela.


REIKI – VEŠTINA LEČENJA I KORIŠĆENJA UNIVERZALNE ENERGIJE

Novosti, Bilje & Zdravlje, 3. jul 2009.
Autor: J. Matijević

Svaki čovek ima podsvesno znanje o reikiju, što najbolje ilustruje činjenica da polaže ruku na bilo koje mesto na telu gde oseća bol (glava, stomak, zubi), jer se na dlanovima nalaze periferni energetski centri (vrtlozi) koji blagotvorno deluju i smanjuju bol.

Moć prirodne isceljujuće sile

Na Dalekom istoku i u razvijenim zemljama Zapada, reiki je odavno prihvaćen kao pomoćna metoda u lečenju mnogobrojnih bolesti, a Srbiju osvaja pomalo stidljivo, bez obzira na to što je i od Ministarstva zdravlja Srbije priznat kao metoda rehabilitacije iz oblasti tradicionalne medicine.

mocBilja– To je nerizična, a snažna veština buđenja i korišćenja univerzalne prirodne, životne energije radi poboljšanja kvaliteta života, uvećavanja imuniteta i lečenja mnogobrojnih bolesti – objašnjava Margarita Milenković, reiki terapeut i master (učitelj) iz Beograda, osnivač Udruženja “Reiki Srbije”. – Svaki čovek, svako živo biće raspolaže tom energijom, ima je od rođenja i bez nje se ne odvija nijedan fiziološki proces u organizmu. Još ju je Hipokrat nazivao “prirodna isceljujuća sila”. Takođe, svaki čovek ima podsvesno znanje o reikiju, što najbolje ilustruje činjenica da nesvesno polaže ruku na bilo koje mesto na telu gde oseća bol (glava, stomak, zubi), jer se na dlanovima nalaze periferni energetski centri (vrtlozi) koji blagotvorno deluju i umanjuju bol.

Naučna istraživanja su pokazala da čovek danas koristi samo 5% univerzalne energije, a uz reiki i više od 90%!
Da bi se univerzalna kosmička energija što više koristila neophodno je da se aktivira glavni energetski kanal u telu.

To može da učini samo učitelj reikija, a za način primene energije potrebna je obuka.

– Savladavanje reiki veštine omogućava svakom da za kratko vreme u sebi i oko sebe stvori elektromagnetno polje i privuče neophodnu količinu koncentrisane životne energije. Energija u telo dospeva najpre kroz teme i spušta se niz kičmeni stub kroz energetski kanal sastavljen od 7 povezanih energetskih centara (čakre). Protičući kroz kičmeni stub energija se širi po organizmu, a izlazi kroz dlanove i stopala. Polaganjem ruku na određeni deo tela energija se samo dodatno usmerava i fokusira, a fizički uticaj na organizam reiki ostvaruje pre svega putem endokrinog sistema. ceo članak

Save

Save